• EDOTÁCIE
  • Články
  • Ministerka Remišová: Boj proti dezinformáciám a informačnú gramotnosť podporíme novou výzvou v hodnote 120-tisíc eur

Splníme Vám viac než len 3 priania

Ministerka Remišová: Boj proti dezinformáciám a informačnú gramotnosť podporíme novou výzvou v hodnote 120-tisíc eur

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vyhlásilo výzvu v hodnote 120-tisíc eur, ktorou chce podporiť boj proti dezinformáciám a zlepšovanie digitálnych zručností na školách aj v štátnych inštitúciách. Financovaná je v zmysle zákona č. 111/2018 o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva a schémy podpory digitálnej transformácie Slovenska v režime de minimis. Žiadosť o podporu je možné poslať do 23. septembra 2021.

„Výzvou podporíme aktivity zamerané na boj proti dezinformáciám. Sme svedkami toho, ako tento fenomén naberá posledné roky na sile a je dôležité, aby sme deti, študentov i verejnosť učili, ako pristupovať k informáciám, ako si overovať zdroje najmä v digitálnom svete internetu a sociálnych sietí. Rovnako za dôležitú podvažujeme tému rozvíjania digitálnych zručností a informačnej gramotnosti a podporujeme ju rôznymi aktivitami. Som rada, že ďalšou formou, ako tieto podľa mňa kľúčové zručnosti podporovať je aj táto nová výzva,“ spresnila vicepremiérka a ministerka informatizácie Veronika Remišová.

Vyhlásená výzva v celkovej hodnote 120-tisíc eur je určená na zvyšovanie informačnej gramotnosti a digitálnych zručností, na získavanie zručností  potrebných na prácu s informáciami, ako sú kritické myslenie, mediálna gramotnosť, schopnosť analyzovať zdroje informácií, ale aj na oboznámenie sa s digitálnymi nástrojmi a technikami v boji proti šíreniu dezinformácií.

Podporené projekty musia byť zrealizované do 31. marca 2022 a majú byť zamerané na vzdelávanie, tvorbu edukačných materiálov, realizáciu workshopov nielen na školách, ale aj v rámci rôznych profesijných skupín. Smerovať by mali priamo na študentov stredných a vysokých škôl, ich učiteľov a pedagógov, na zamestnancov štátnej správy i verejnosť.

Na jeden projekt je možné žiadať podporu od 10-tisíc do 40-tisíc eur. Prihlásiť sa môžu organizácie a firmy so sídlom na území Slovenska z radov občianskych združení, nadácií, záujmových združení právnických osôb, neziskových organizácií poskytujúcich všeobecne prospešné služby,  mimovládne organizácie, právnické osoby oprávnené na podnikanie, fyzické osoby – podnikatelia, základné školy, stredné školy alebo vysoké školy.

Žiadosť o podporu je možné poslať do 23. septembra. Presné podmienky výzvy a ďalšie informácie nájdete na stránke https://challenge.gov.sk/

Zdroj: Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR

Staň sa členom GRANT klubu a neunikne ti žiadna dotačná príležitosť

Chcem sa stať členom