• EDOTÁCIE
  • Články
  • Nevyužité prostriedky SIEA presunie na tepelné čerpadlá a slnečné kolektory

Splníme Vám viac než len 3 priania

Nevyužité prostriedky SIEA presunie na tepelné čerpadlá a slnečné kolektory

Slovenská inovačná a energetická agentúra v projekte Zelená domácnostiam II navýšila prostriedky v pripravovaných kolách určených pre tepelné čerpadlá a slnečné kolektory. 


„Z prvých kôl zostali nevyužité prostriedky pôvodne vyčlenené najmä na inštalácie kotlov na biomasu a fotovoltických panelov. Presúvame ich na tepelné čerpadlá a slnečné kolektory, pri ktorých záujem výrazne prevyšoval možnosti. Zmeny robíme zatiaľ v termínoch do júla, ak sa medzičasom uvoľnia ďalšie financie, upravíme výšku aj v nasledujúcich kolách,“ uviedla generálna riaditeľka SIEA Alexandra Velická.

 

Aktuálne je vydaných viac ako 2500 platných poukážok v hodnote 4,6 milióna €. Do septembra 2019 plánuje SIEA podľa zverejneného harmonogramu vyhlásiť ešte 13 kôl v celkovej hodnote 7,7 milióna €.


Tento rok sú kolá vyhlasované pre každé zariadenie samostatne, aj preto sú vyčlenené čiastky nižšie ako v minulosti. Pri doterajších siedmich kolách bolo pri štyroch zariadeniach k dispozícii po 800 000 €. Rovnaká suma je pripravená na 14. mája 2019, kedy bude možné požiadať o poukážky na kotly na biomasu. Na všetky nasledujúce kolá bolo pôvodne vharmonograme plánovaných po 500 000 € a menej, s tým, že hodnoty sa priebežne upravia podľa dopytu a miery využitia už vydaných poukážok.


Po zmenách bude 4. júna 2019 na tepelné čerpadlá k dispozícii 1 milión € a 9. júla 2019 800 000 €. V nasledujúcich dvoch kolách určených pre slnečné kolektory, ktoré budú otvorené 21. mája 2019 a 18. júna 2019, sú pôvodné čiastky navýšené na 700 000 €.


Informáciu o presune prostriedkov SIEA zverejnila po 7. kole projektu, v rámci ktorého mohli domácnosti elektronicky žiadať o príspevky 7. mája 2019 od 15. h. Kolo bolo uzatvorené po necelých 4 minútach od spustenia, kedy suma potvrdených žiadostí o podporu prekročila 800 000 €. Vydaných bolo 265 poukážok. Nasledujúce kolo určené pre tepelné čerpadlá bude vyhlásené skôr, ako uplynie 30-dňová lehota platnosti poukážok. Domácnosti, ktoré teraz vydané poukážky na čerpadlá z rôznych dôvodov nevyužijú a budú sa chcieť uchádzať o nové v najbližšom kole, musia požiadať o predčasné ukončenie ich platnosti.


Národný projekt Zelená domácnostiam II je súčasťou Operačného programu Kvalita životného prostredia. Cieľom projektu je vďaka európskej a štátnej podpore do roku 2023 zvýšiť využívanie obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach. SIEA plánuje podporiť inštalácie s celkovým výkonom 140 MW.

 

Zdroj: SIEA

Staň sa členom GRANT klubu a neunikne ti žiadna dotačná príležitosť

Chcem sa stať členom