• EDOTÁCIE
  • Články
  • Nový zákon o dotáciách dostal od vlády zelenú

Splníme Vám viac než len 3 priania

Nový zákon o dotáciách dostal od vlády zelenú

Ministerstvo kultúry na vláde presadilo cestovnú mapu pomoci pre profesionálov v kultúrnom a kreatívnom priemysle (KKP), ktorí najviac pocítili ekonomické dopady pandémie COVID-19.

Nový zákon o dotáciách umožní MK SR poskytovať finančné dotácie počas mimoriadnej situácie, akou je pandémia COVID-19. Zjednoduší a urýchli administratívne procesy ministerstva a uľahčí aj postup pre žiadateľov.

Ide o profesionálov v kultúre (z umeleckých, umelecko-remeselných, remeselných, technických a podporných profesií, ako aj profesií v oblasti audiovizuálnej kultúry a filmového umenia), ktorí pracujú v odvetviach KKP ako SZČO alebo jednoosobové s.r.o.

„Nezačíname od nuly, my začíname z mínusu. Tridsať rokov sme na ministerstve nemali legislatívu, ktorá by umožňovala takúto dotačnú schému. Neexistoval ani zoznam osôb, ktoré vykonávajú tieto profesie v kultúrnom a kreatívnom priemysle. Preto dnes schválený dotačný zákon je kľúčom k tomu, aby sme dokázali riešiť nástojčivú situáciu v kultúre. Otvorili sa nám dvere k ďalšej pomoci predstaviteľom nezávislej kultúry v mimoriadnych situáciách,“ vyjadrila sa ministerka kultúry Natália Milanová.

Po diskusii s iniciatívami zastupujúcimi KKP ministerstvo intenzívne pracuje na vytvorení zoznamu povolaní a konkrétnych subjektov v kultúre a kreatívnom priemysle. Po jeho spustení, je dôležité, aby sa všetci, pre ktorých budú tieto dotácie určené, zaregistrovali. Na základe týchto informácií vie ministerstvo nasmerovať pomoc adresne a efektívne. Cieľom je skrátiť potrebný čas na úplné minimum a vyhnúť sa náročným administratívnym procesom.

V prvom kole pôjde o akútnu pomoc pre najzasiahnutejšiu časť KKP. Následne ministerstvo spustí pomoc aj pre malé divadlá či kultúrne centrá.

Vláda dnes schválila aj návrh na skrátené legislatívne konanie, zákon by mal byť účinný 1. novembra 2020.

Viac informácií vo videu z tlačového brífingu: FB MK SR - Vláda schválila zákon o poskytovaní dotácií

Zdroj: Ministerstvo kultúry

Staň sa členom GRANT klubu a neunikne ti žiadna dotačná príležitosť

Chcem sa stať členom