• EDOTÁCIE
  • Články
  • Oznam v nadväznosti na nadobudnutie účinnosti zákona č. 177/2018 Z. z. o niektorých opatreniach na znižovanie administratívnej záťaže využívaním informačných systémov verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon proti byrokracii) – preukazovanie bezúhonnosti žiadateľov a prijímateľov od 1. januára 2019.

Splníme Vám viac než len 3 priania

Oznam v nadväznosti na nadobudnutie účinnosti zákona č. 177/2018 Z. z. o niektorých opatreniach na znižovanie administratívnej záťaže využívaním informačných systémov verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon proti byrokracii) – preukazovanie bezúhonnosti žiadateľov a prijímateľov od 1. januára 2019.

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len „OP KŽP“), Slovenská inovačná a energetická agentúra a Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, ako sprostredkovateľské orgány pre OP KŽP, týmto v nadväznosti na ustanovenia zákona č. 177/2018 Z. z. o niektorých opatreniach na znižovanie administratívnej záťaže využívaním informačných systémov verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon proti byrokracii) informujú žiadateľov a prijímateľov, že v rámci konaní o žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „ŽoNFP“) ako aj počas realizácie a udržateľnosti projektov (počas platnosti a účinnosti Zmluvy o poskytnutí NFP) menia spôsob overovaniasplnenia podmienky poskytnutia príspevku vo vzťahu k preukazovaniu bezúhonnosti.

Pod „podmienkou bezúhonnosti žiadateľa resp. prijímateľa“ sa rozumie podmienka poskytnutia príspevku (ďalej aj „PPP“) stanovená vo výzve na predkladanie ŽoNFP pod názvom: „Podmienka, že žiadateľ ani jeho štatutárny orgán, ani žiadny člen štatutárneho orgánu, ani prokurista/i, ani osoba splnomocnená zastupovať žiadateľa v konaní o ŽoNFP (ďalej len „relevantné osoby“)  neboli právoplatne odsúdení za trestný čin korupcie, za trestný čin poškodzovania finančných záujmov Európskej únie, za trestný čin legalizácie príjmu z trestnej činnosti, za trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, alebo za trestný čin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe“. Spôsob preukazovania splnenia uvedenej PPP zo strany žiadateľa je vo výzve stanovený prostredníctvom dokumentu Výpis z registra trestov.

V nadväznosti na ustanovenia § 1 ods. 1 a ods. 3 písm. c) zákona č. 177/2018 Z. z. o niektorých opatreniach na znižovanie administratívnej záťaže využívaním informačných systémov verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon proti byrokracii) je poskytovateľ povinný pri overovaní splnenia predmetnej PPP získavať a používať údaje evidované v informačných systémoch verejnej správy, pričom informačným systémom verejnej správy je na účely tohto zákona s účinnosťou od 1.1.2019 aj register trestov.

Pri overovaní splnenia podmienky bezúhonnosti musí Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre OP KŽP postupovať v súlade s platnou legislatívou. Vyššie uvedenou legislatívnou zmenou nedochádza k zmene PPP, mení sa iba spôsob overovania PPP zo strany poskytovateľa. Cieľom tohto oznámenia je upovedomiť žiadateľov a prijímateľov o postupe, ktorý bude poskytovateľ aplikovať pri overovaní splnenia predmetnej PPP v konaní o ŽoNFP ako aj počas realizácie projektu (v čase účinnosti Zmluvy o poskytnutí NFP).

1. Postup poskytovateľa vprípade, že relevantné osoby sú štátnymi občanmi SR, občanmi EÚ alebo občanmi krajín Európskeho hospodárskeho priestoru

  • Žiadateľ/prijímateľ predkladá dokument Udelenie súhlasu pre poskytnutie výpisu z registra trestov (pre všetky relevantné osoby) alebo samotný sken Výpisu z registra trestov.
  • Udelený súhlas pre poskytnutie výpisu z registra trestov bude využitý poskytovateľom na overenie splnenia PPP prostredníctvom integračnej funkcie ITMS2014+ alebo prostredníctvom informačného systému verejnej správy (https://oversi.gov.sk).
  • V prípade neposkytnutia informácií potrebných na vyžiadanie výpisu z registra trestov alebo neudelenia súhlasu všetkých relevantných osôb pre poskytnutie výpisu z registra trestov resp. v prípade, ak z technických dôvodov nebude možné bezodkladne získať údaje alebo výpisy z informačných systémov verejnej správy v rozsahu zdrojových registrov, bude žiadateľ resp. prijímateľ povinný predložiť sken výpisu z registra trestov za relevantné osoby v termíne stanovenom poskytovateľom.

 2. Postup poskytovateľa v prípade, ak relevantná osoba nedisponuje rodným číslom generovaným v SR (zahraničná osoba)

  • Žiadateľ/prijímateľ predkladá sken výpisu z registra trestov za relevantné osoby v termíne stanovenom poskytovateľom nie starší ako 3 mesiace ku dňu predloženia  ŽoNFP, resp. dokumentu poskytovateľovi.

Riadiaci orgán pre OP KŽP súčasne upozorňuje prijímateľov, že uvedený spôsob preukazovania PPP platí aj pri uzavretých výzvach.

 

Zdroj: MŽP SR

Staň sa členom GRANT klubu a neunikne ti žiadna dotačná príležitosť

Chcem sa stať členom