• EDOTÁCIE
  • Články
  • Vicepremiérka Remišová: Podporíme spoluprácu slovenských vedcov s Massachusetts Institute of Technology – najlepšou univerzitou na svete

Splníme Vám viac než len 3 priania

Vicepremiérka Remišová: Podporíme spoluprácu slovenských vedcov s Massachusetts Institute of Technology – najlepšou univerzitou na svete

Prihlasovanie do spoločného fondu je spustené, projektové tímy môžu získať podporu až 30 000 dolárov

Veľká šanca pre slovenských vedcov a študentov. Svetoznáma Massachusettská univerzita (Massachusetts Institute of Technology – MIT)  spustila prihlasovanie do fondu, ktorý vznikol v spolupráci s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Vedeckým akademickým tímom zo Slovenska umožní spolupracovať s expertnými tímami MIT a získať podporu do výšky 30 000 USD. Prihlasovanie na prijímanie žiadostí je otvorené priamo na web stránke samotného fondu.

„Je to veľmi dobrá správa pre slovenskú vedu. Vďaka dohode, ktorú sme uzatvorili s  Massachusetts Institute of Technology, sa slovenským vedcom otvárajú možnosti získať skúsenosti na pôde jednej z najprestížnejších univerzít sveta. Tie potom uplatnia doma, na Slovensku,“ vyhlásila vicepremiérka Veronika Remišová.

MIT fond umožňuje podporiť základný výskum vo všetkých oblastiach pôsobnosti Massachuettskej univerzity, teda v prírodných, humanitných vedách, umeleckých a spoločenských vedách, v manažmente, v ekonómii, informatike, technických vedách, ale aj v architektúre a plánovaní.

Ide o financovanie spoločných projektov do výšky 30 000 USD medzi fakultami a študentami MIT s verejnými školami, univerzitami a verejnými výskumnými inštitúciami na Slovensku. Žiadateľmi o podporu môžu byť verejno-výskumné inštitúcie, ale do spoluprác musia pribrať samotných študentov či pracovníkov vo výskumnom ústave. Slovenská strana je v pozícii spolužiadateľa.

„Nepochybujeme, že spolupráca s MIT je pre slovenských vedcov atraktívnou príležitosťou. Našou ambíciou je nielen podporiť a zviditeľniť naše najlepšie vedecké tímy, ale najmä sa pokúsiť orientovať slovenský výskum k  inováciám,“ doplnil štátny tajomník  Dušan Velič, ktorý má bohaté skúsenosti so zavádzaním inovácií a ako vedecký pracovník spolupracoval na výskume aj s nositeľom Nobelovej ceny za chémiu Gerhardom Ertlom.

Vedecký tím môže prostriedky z fondu využívať 20 mesiacov s možnosťou predĺženia o 6 mesiacov. Ide o financovanie krátkodobých výskumných stretnutí partnerov projektu formou osobných stretnutí, workshopov, rozhovorov, brainstormingu medzi fakultami a študentami MIT so slovenskou stranou projektu. Zvyčajne ide o jedno alebo dvoj-týždňové vzájomné pracovné cesty.

„Veda, výskum a inovácie majú u nás veľký potenciál, ktorý sa však doteraz nepodarilo naplno využiť. Je načase, aby Slovensko prestalo byť montážnou dielňou vyspelého sveta. Ak chceme patriť medzi úspešných, musíme investovať do inovácií, do nových odvetví, do odvážnych projektov. Inovačné riešenia, a nielen technologické, chceme dostať do regiónov, aby priamo tam ľudia vďaka nim získali pracovnú perspektívu hodnú 21. storočia, vyššie mzdy a lepšiu kvalitu života,“ dodala Remišová. 

Massachusetts Institute of Technology je podľa prestížneho rebríčka QS World University Rankings najlepšou univerzitou na svete. Medzi absolventmi alebo vedcami, ktorí na jej pôde pôsobili,  je takmer 100 laureátov Nobelovej ceny či 41 astronautov

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR uzatvorilo v decembri minulého roka dohodu s Massachusetts Institute of Technology s cieľom financovať spoločné projekty a výskumnú spoluprácu. Výsledkom je zriadenie MIT fondu, ktorý má pomôcť slovenským vedcom a študentom nadviazať spoluprácu s partnermi z MIT. Slovensko vložilo do MIT fondu jednorazový vklad z rozpočtu inovačnej diplomacie vo výške 225 000 amerických dolárov. Ten počas nasledujúcich troch rokov  podporí dva až štyri projekty ročne. Predpokladaná výška podpory na jeden tímový projekt bude maximálne 30 000 USD.

Pre prípadných záujemcov sa bude v utorok 28. 9. 2021 o 15:30 h konať informačný webinár prostredníctvom aplikácie webex. Na webinár je potrené sa prihlásiť. V prípade záujmu kontaktujte financujprojekt@mirri.gov.sk.

Aktuálne vyhlásená výzva je poradí prvou. Žiadosti o podporu je možné predložiť do decembra 2021. Ďalšie výzvy budú nasledovať v rokoch 2022 a 2023.

Prihlasovanie do fondu je možné na adrese:

https://misti.mit.edu/faculty-funds/available-funds/gsf-slovakia

Viac informácií o samotnom fonde nájdete na stránke: https://www.mirri.gov.sk/sekcie/investicie/podpora-inovacii/mit-slovakia-seed-fund/

Zdroj: Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR

Staň sa členom GRANT klubu a neunikne ti žiadna dotačná príležitosť

Chcem sa stať členom