• EDOTÁCIE
  • Články
  • Vicepremiérka Remišová: Vďaka navýšeniu podpory pre materské školy na 27 miliónov eur pomôžeme vytvoriť vyše 2 100 nových miest pre deti

Splníme Vám viac než len 3 priania

Vicepremiérka Remišová: Vďaka navýšeniu podpory pre materské školy na 27 miliónov eur pomôžeme vytvoriť vyše 2 100 nových miest pre deti

Pomáhame rodinám a samosprávam riešiť problém s nedostatkom miest pre deti v materských školách. Pôvodný balík 14 miliónov eur navyšujeme na takmer dvojnásobok, vďaka čomu podporu z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) dostane až 77 škôlok po celom Slovensku.

Keď hovoríme o opatreniach na podporu rodiny, tak základná potreba rodičov s deťmi je práve škôlka. My v strane ZA ĽUDÍ to považujeme za základný pilier rodinnej politiky. Tak, aby každé dieťa mohlo ísť do škôlky. Za posledných 12 rokov bol akútny nedostatok miest v škôlkach, pribúdali len veľmi pomaly a pre mnohých rodičov bol tento problém neriešiteľný. Som rada, že sme v tomto smere spravili zásadný pokrok. Z eurofondov robíme všetko preto, aby sme historický dlh voči rodinám vyrovnali. Preto sme vypísali výzvu v celkovom objeme podpory 14 miliónov eur na zvyšovanie kapacít materských škôl. V dvoch kolách sa prihlásilo 102 projektov a keďže chceme podporiť všetky projekty, ktoré spĺňajú kritériá, našli sme dodatočné zdroje a podporu navyšujeme na viac ako 27 miliónov eur,“ vyhlásila vicepremiérka a ministerka regionálneho rozvoja Veronika Remišová.

Do výzvy, ktorú Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) vyhlásilo, sa mohli zapojiť zriaďovatelia, ktorí prevádzkujú verejné, súkromné či cirkevné materské školy z celého Slovenska, okrem Bratislavského kraja.

Po navýšení balíka na 27,2 milióna eur získa podporu až 77 škôlok, ktoré vytvoria spolu 2 147 nových miest pre deti.

Starostovia, primátori, cirkvi či súkromné subjekty môžu vytvoriť miesta novým škôlkarom cez výstavbu nových objektov so zameraním na inkluzívne vzdelávanie, alebo prostredníctvom rekonštrukcie a úpravy nových priestorov, zvyšovaním energetickej hospodárnosti budov, ale aj stavebno-technickou úpravou areálov.

„Celkovo sme z programu IROP v tomto programovom období vrátane tejto výzvy podporili 343 škôlok a vyše nových 9 600 miest pre deti. Pre rodičov to znamená veľkú pomoc, aby mohli lepšie skĺbiť svoj pracovný život so starostlivosťou o deti. Podpora rodín je našou prioritou, okrem škôlok tiež z eurofondov podporujeme viac miest pre deti na základných školách a lepšiu odbornú výučbu na stredných školách. To sú investície do budúcnosti našich detí a do budúcnosti Slovenska, to je prorodinne zameraný štát,“ dodala vicepremiérka Remišová.

Okrem tejto výzvy vypísalo MIRRI SR v marci tiež výzvu špeciálne určenú na rozširovanie kapacít materských škôl v Bratislavskom kraji, a to s celkovou podporou viac ako 23 miliónov eur a pre veľký záujem bude vyhodnotená v najbližších týždňoch. Ďalšie 4 milióny pôjdu na bratislavské škôlky z regionálnej podpory.

Zdroj: Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky

Staň sa členom GRANT klubu a neunikne ti žiadna dotačná príležitosť

Chcem sa stať členom